Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

?Není nic staršího než včerejší noviny?_ 13

A což teprve dva, nebo dokonce tři, čtyři roky staré týdeníky. Náhodný výběr, jak to šlo, co mě zaujalo. Nakolik jsou aktuální ještě dnes, posuďte, něco z témat, které hýbaly děním tehdy. Zvýraznění je dílem autora citovaného článku, pokud není uvedeno jinak:

"Služba měla začít náhodně vytipovanému dopravnímu policistovi v osm ráno. Detektivové z policejní inspekce vyčkávali posazení v civilním autě, až policista nastartuje služební auto a vyrazí do ulic kontrolovat provoz. Měli pro dopraváka připraven test spolehlivosti, při němž si inspektoři chtěli nabídnutím fingovaného úplatku prověřit jeho odolnost proti korupci. Jenže se nic nedělo – hodinu, dvě, tři, inspektoři se v autě už hodně nudili. O půl dvanácté vyběhl policista ze služebny, skočil do auta a s puštěným majáčkem odjel na nedalekou benzinku. Proběhl regály, koupil dvě bagety a plechovku koly, skočil opět do auta a s majáčkem se řítil zpět na služebnu. Vyběhl z auta a na další dvě hodiny opět zmizel v útrobách policejní stanice. 'Později jsme zjistili důvod jeho spěchu, potřeboval si koupit jídlo mezi dvěma seriály, které běžely v televizi. Službu proseděl u obrazovky,' vzpomíná jeden z inspektorů na příhodu, která se odehrála letos na jaře. Podobných přitom sype z rukávu desítky. Jeden policista místo služby sedí s prutem na břehu řeky, vysílačku pověšenou na stromě. Další tráví službu u milenky, další si jde zahrát fotbal. Ministr vnitra Jan Kubice či policejní prezident Petr Lessy tyto příběhy znají, a i proto jsou jedním z důvodů připravované reformy policie. Reformy, na níž se tito dva klíčoví policejní činitelé zatím neshodli. … Bude zrušeno zhruba dva tisíce funkcionářských míst, na nichž dnes sedí policisté s vysokými hodnostmi, platy či odměnami a jejichž práce, řečeno slovy komise, není pro policii efektivní. Řečeno slovy laika, berou platy v podstatě za zbytečnou práci. …

S tím souvisí i příběh dopravního policisty zmíněný v úvodu. Svou službu mohl prosedět u televize jen proto, že ho kryl jeho nadřízený, který zase potřeboval, aby byli jeho podřízení shovívaví k jeho systému vedení útvaru, kde na samotného velitele vlastně nezbývá žádná práce. … “ Respekt 43/2011, 24.10.- 30.10.2011, Kubice proti Lessymu. Blíží se konec nic nedělajících policistů, str.14

Rada Vacátko a jeho policajti by tohle asi nepochopili a takovou práci by asi dělat nechtěli. Říkalo se kdysi 'Mít kouska cti v těle'. Jak sami cítíte, je to hodně starý výraz. Dnes už nepoužívaný."Čest" je, milé děti, hodně staré slovo. Možná už zastaralé. Vyskytovalo se ve všech slovanských jazycích. Dnes už se s ním prakticky nesetkáváme. V Slovníku spisovné češtiny mu asi nejvíc odpovídá první zde uvedený význam :„ Mravní stav budící kladné společ.hodnocení, úctu: … " . Možná ale i to je význam zastaralý.

Taky mě napadá, že reforem shora (nebo záměrů na ně) už bylo hodně. A výsledkem je stav beze změn. Pořád je někdo nový jmenován.

Co zkusit reformu zdola: Jako se volí šerif, volit šéfa policie v dané obci. Asi by se snažil o pořádek pod sebou, aby byl zvolen znovu. Nebylo by to tak anonymní jako dnes. A žádná politická strana by si to nemohla uzurpovat pro sebe a proto tam jmenovat nejméně výraznou figuru. Takže právě proto se to uskutečnit nemůže. Škoda.

Když už se volí zástupci do městské správy, prezident, … proč ne policejní prezident, šéf místní policie a tak podobně. Vzpomeňte na diskuze kolem toho, jestli prezidenta volit přímo. Tehdy hlavní roli hrálo to, že větší množství různých tlaků je lepší než několik málo tlaků politických stran (tedy jejich sekretariátů, tedy několika málo, asi i neznámých, sil v pozadí). Ostatně to je důvod všech voleb, proč tedy ne této a minimalizace tlaků v pozadí. Že i velké množství lze ovlivnit, o tom nepochybuju, viz před volbami prezidenta Zemana vyvolávání strachů z vlivu Němců, ...

 

    "Superporadce. Ministru dopravy Bártovi začal radit (asi za 200 000 Kč měsíčně) bývalý eurokomisař a člen komunistické strany Pavel Telička. Správně. V Bártově situaci je každá rada drahá. Jen škoda, že z našich peněz.“ Reflex 5/2011, 3.února 2011.

    Jen připomínám, že Pavel Telička kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu 2014. Viz můj blog "Volební lístky". Byl zvolen. A než jsem tohle stačila dopsat, objevil se Pavel Telička jako neformální mluvčí hnutí ANO pro zahraniční politiku (čtu v Respektu z 2.3.2015)
     

    „ … (Výraz Yahoo! Byl dvojnásobnou slovní hříčkou: jednak ironicky odkazoval k záporným postavám z 'Gulliverových cest', kde Jahuové jsou prasata 's lidskou podobou a zdáním rozumu', jednak je to zkratka 'yet another hierarchic officious oracle', tedy 'ještě jeden hierarchický oficiózní věštec.')“ Týden 34/2011, 22.srpna 2011

     

    "Lupiči v Mariánských Lázních si pro změnu zopakovali loupež, která se jim povedla před čtyřmi roky – stejné místo, stejný způsob. U zlatnictví na kolonádě rozbili výlohu tak, že do ní nacouvali autem, a odvezli si šperky za patnáct milionů.“ Týden 47/2010, 22.listopadu 2010. Ještě že jsou zlatnictví na frekventovaných místech, kam chodí hodně lidí, policie a další. Jak by to dopadlo, kdyby byla na kraji města?
     

    "Václav Klaus získal literární Cenu Egona Erwina Kische za knihu projevů Rok sedmý a současně pokřtil nové dílko Zápisky z cest. Prezident už má na kontě více než šedesát knih, čímž se rychle dotahuje na svého kolegu Jaroslava Vrchlického.“ Týden 39/2010, 27.září 2010

    V Levných knihách si teď můžete koupit Rok první, Rok třetí, čtvrtý, Rok šestý, Rok osmý a možná i další, měli je tam vystavené v čele regálu. (Levné knihy vpravo od vstupu do Tesca Dornych Brno, stav ze 13.8.2014). Viděla jsem jen tyhle tituly, další mohly být za nimi. Jsou to jedny z nejlevnějších knih v prodejně, pouhých 9 (slovy devět) Kč. A to i když původní cena na cedulce je 299 Kč u těch nejstarších, u těch novějších 329 Kč a nakonec 359 Kč. Než jsem stačila článek dopsat, kniha z uvedené prodejny Levných knih zmizela. Nenašla jsem ji ani v jedné ze dvou dalších prodejen Levných knih, kde občas pátrám po pokladech: OC Avion (u prodejny Ikea) a na Masarykově ulici, u nádraží. Stoupa nebo neznámý obdivovatel?

     

    Listuju a čtu dál. Až zase něco zajímavého vylovím, dám vědět.

     

    Autor: Pokorná Mirka | sobota 7.3.2015 16:34 | karma článku: 6,03 | přečteno: 436x
    • Další články autora

    Pokorná Mirka

    Asi přestanu psát blog

    Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

    23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 622x | Hyde park

    Pokorná Mirka

    Politická korektnost a Kodex blogera

    Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

    23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

    Pokorná Mirka

    Politická korektnost versus skutečnost

    Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

    23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Zákony profesora Parkinsona platí,

    napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

    21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Čím méně víte, tím lépe spíte

    Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

    14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Drobná úvaha o zákonech

    Všichni jezdí v autech, proto se nikam nedostaneme. Na všechno jsou zákony. Je jich nepřehledně mnoho. Proto si každý dělá, co chce. A ti, kteří nemají dost peněz na fikané právníky, budou občas potrestáni. Lépe nahodile.

    6.9.2017 v 15:12 | Karma: 11,15 | Přečteno: 461x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Miloš Zeman a rok 1989

    Vždycky znovu. Přemýšlím, proč vždycky znovu se objeví něco jako revoluce, snaha o obrodu nebo jak se to dá nazvat.

    6.9.2017 v 9:33 | Karma: 8,69 | Přečteno: 546x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Zaprdlost na jednom místě a stěhování

    Od konzervativních slonů - přes Boženu Němcovou - život na zámku Jemniště mezi dvěma výpravami turistů - po lov afrických kočkodanů.... " ten, kdo jakživ nikde nebyl, také nic neví: / neb na peci valený nikde není vážený"

    10.8.2017 v 21:47 | Karma: 8,01 | Přečteno: 362x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Poezie v kuchyni

    Některé mé kuchařky jsou notně staré. Když říkám notně, tak třeba z roku 1944. Namátkou: Tajemství malochovatelské kuchyně, podle které jsem kdysi připravovala králíka tak, aby nesmrděl.Knížky o koření a bylinkách. Jídla ze soji

    26.6.2017 v 1:29 | Karma: 6,57 | Přečteno: 251x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Takové beztvaré cosi

    Nejspíš by se tomu dalo říkat hrouda. Asi z hlíny. Vystrčí vás s tím přede dveře. Ukaž, co umíš. Lze s tím naložit různě.

    28.4.2016 v 14:08 | Karma: 6,72 | Přečteno: 312x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Trest

    Byly doby, kdy bylo vězení pouhým čekáním na vlastní trest (stětí, vyhnání apod.). Dnes je věznění drahý špás, paradoxně placený i z daní postižených nebo jejich rodin.

    27.4.2016 v 12:39 | Karma: 17,56 | Přečteno: 320x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Není nic staršího než včerejší noviny?_16

    Rusko-trochu jinak. Matematika a ženy. Předčasný pohřeb, inscenovaný. Váš pohřeb podle vašeho přání. Náš podle našeho.

    19.6.2015 v 13:18 | Karma: 7,19 | Přečteno: 337x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Není nic staršího než včerejší noviny_15

    Prosté vysvětlení proč rostou ceny. Národní památník odposlechu. Oblíbené téma EU, tentokrát v zajímavých číslech. Čísla ze Sicílie vypadají jako anekdota. Ale jen vypadají.

    19.6.2015 v 12:17 | Karma: 7,18 | Přečteno: 335x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Retro: List paní a dívek/2

    Svázaný ročník 1926 se mi otevřel na stránce s textem: Vaše malé příjmy nedovolují vám popřáti si radost z vlastní, nevypůjčené, ani nedarované, nýbrž za vlastní peníze a dle svého vkusu koupené knihy?

    18.6.2015 v 16:09 | Karma: 6,94 | Přečteno: 397x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Retro: List paní a dívek/1

    Ročník 1926 Listu paní a dívek. Ročník 1926 je to prostě proto, že takhle byl k dostání v antikvariátě. Dostala jsem ho kdysi darem.

    18.6.2015 v 15:07 | Karma: 9,24 | Přečteno: 758x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    Homo mobilis

    (mobilis-pohyblivý, nestálý, měnivý, vratký, vrtkavý)

    12.4.2015 v 12:01 | Karma: 5,86 | Přečteno: 197x | Diskuse| Ostatní

    Pokorná Mirka

    Není nic staršího než včerejší noviny?_14

    Týdeníky a rozhlas, z let 2010-2014. Skoro vše při starém. Posuďte sami.

    12.4.2015 v 10:56 | Karma: 8,33 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

    Pokorná Mirka

    Není nic staršího než včerejší noviny?_12

    Pokračuji ve čtení starých (cca 2-4 roky) časopisů. A zjišťuji, že je to četba zajímavá. Už pro to srovnání. Nepotvrzené předpovědi, spekulace, stále stejné problémy. Stále stejná neochota nebo neschopnost něco s tím dělat. Co bylo pobuřující, dnes se stává běžným. Posuďte sami:

    7.3.2015 v 15:30 | Karma: 7,76 | Přečteno: 275x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    "Nezajímal jste se, jak to u nás v gubernii chodí?"

    „ Podle mne není příliš těžké dát tu věc do pořádku, ale je k tomu zapotřebí jako ke všemu rozhodnost, jenže víte ... u nás ji nenajdete nikde, kde je nezbytná. U nás se teď namísto činů hrají úlohy z bajky o labuti, raku a štice, kteří se zapřáhli do jednoho vozu. Soudnictví táhne na jednu stranu, správa na druhou, zemstvo potáhne na třetí.

    4.3.2015 v 14:01 | Karma: 8,14 | Přečteno: 428x | Ostatní

    Pokorná Mirka

    „ … „Ale co by o nás řekla Evropa, prosím vás?“

    "Zato teď o vás náramně hezky mluví! Kdyby záleželo na mně, zmlátil bych taky celou Evropu.“ Neudržel jsem se a propukl v smích. "Za co se chcete tak přísně vypořádat s Evropou, Vaše Excelence?“

    4.3.2015 v 12:45 | Karma: 10,92 | Přečteno: 708x | Ostatní
    • Počet článků 229
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 700x
    Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
    Prošla jsem pár místy a profesemi.
    Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

    Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.