- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tohle jsou jen takové tipy, abyste zkusili najít a uvařit. Ta krásná čeština!
Pečeně beránková, jenž slove Salus cordis (Blaho srdce)
Kaše pro hlavu prostá
Varmuže z vaječníka (vaječný svítek, nikoli vaječník)
Kaše, kteráž slove ze mhly, takto má dělána býti
Bábu dobrou kdo chce udělati
Šišky šestinedělkám aneb těm, kteříž krev pouštějí
Ouhrabky (napadá mě, jak by se vařily (nebo spíš připravovaly Outěžky))
Brdlajs (B, nikoli P)
Hladká Ančka (polévka, dělala jsem nějakou svou variantu s houbama, v Krkonošské kuchařce jsou recepty bez hub)
Kočičí svarba (hrách a kroupy)
Kočičí tanec (čočka a kroupy)
Chundelka
Herbáuná poliuka
Rozcuchaná nevěsta (moje teta z východních Čech říkala neujesta)
Skořicová omáčka (u té mám poznámku Chutnala všem)
Zmrazky. Tak říkala moje matka bramboráku. Když se těsto nalilo na pánev, okraje opravdu vypadaly jako zmrzlé
A na závěr pěkné staré české slovo Přehrštle (ne přehršle).
A tak mě napadá, že nějaká kuchařka pro důchodce by nebyla marná. Kdysi v časopise My 65 (myslím, že vycházelo ještě My 66, My 67), byly tipy, jak levně strávit večer za 3 kčs.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!