Pokorná Mirka

Retro: List paní a dívek/2

18. 06. 2015 16:09:21
Svázaný ročník 1926 se mi otevřel na stránce s textem: Vaše malé příjmy nedovolují vám popřáti si radost z vlastní, nevypůjčené, ani nedarované, nýbrž za vlastní peníze a dle svého vkusu koupené knihy?

Pak vám ovšem věříme, že neužijete pražádné radosti!

Známe tuto dnešní bolest širokých vrstev lidových a abychom ji zmírnili, zahájili jsme vydávání své populární

B.Kočího Nejlacinější česká knihovna.

Že je to sbírka opravdu lidová, cenami i vybraným obsahem, můžete posouditi z tohoto seznamu dosud vyšlých svazků:

Na celém světě nemají tak laciných knih

jako je naše Nejlacinější česká knihovna!

Při tom úprava je pěkná, papír dobrý, tisk normální, znamenitě čitelný! ... “
Kdo by dnes inzeroval něco, co je jen pěkné, dobré, nebo dokonce normální!

A pokud by písmo bylo znamenitě čitelné, potom by bylo inzerované jako písmo pro seniory. A to není dnes žádné doporučení. To není nic proti seniorům; ani nevím, jak je tahle vágní kategorie definována: 50+, 60+ ? Když mi bylo 16, zdáli se mi už třicátníci staří. Ne vzhledem, ale názory, usedlostí a podobně. Dnešní politická korektnost hledá jen jiná slova. Pro označení toho, co bylo předtím už nějak vyloučeno. Když už to předtím živořilo na okraji veřejného zájmu. Aby to tak nevypadalo.

Hned vedle je na celou výšku strany oznámení Nakladatele F.Topiče, knihkupce, v Praze, Národní 11, o Dějepisných románech Josefa Svátka:

"neobyčejně poutavé, jež strhují svou historickou pravdou.

Romány Svátkovy doporučovány jsou velice vřele četnými posudky časopisů českých a v těch právě konstatováno svorně, že „ Svátek vše, co vypravuje, svědomitě zkoumá dle skutečnosti a neřekne víc, nežli co je naprostá pravda“, rovněž i, že „těžko hledati mezi historiky pro lid spisovatele vděčnějšího , těžko také autora rozlehlejších vědomostí dějepisných“.

Z nabízených 6 titulů mě zaujal poslední, Sedláci u Chlumce: „ Přítomný román jedná za doby, kdy v Praze tajná lože zednářská působila k podnícení poddaného lidu selského v Čechách, aby se zbavil násilím roboty, což potom způsobilo velkou bouři selskou vyzbrojených sborů sedláků, táhnoucích na Prahu.“

O těch zednářích, to jsem tedy nevěděla. Ale možná jsem jediná.

No řekněte, nalákala by dnes ke koupi knihy historická pravda? Pokud by tedy nebyla senzační?

Co to těm paním a dívkám bylo doporučováno k četbě? Koncentrát toho, co má správná žena a dívka vědět.

To, co má vědět správný muž a chlapec nikdo jako jednotný názor nepředkládá. Neexistovala by o tom shoda. ŽádnýList mužů a chlapců neexistuje. A pokud vím, neexistoval.


Autor: Pokorná Mirka | karma: 6.54 | přečteno: 397 ×
Poslední články autora