Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není nic staršího než včerejší noviny?_8

  Kdysi jsem byla na představení. Pantomima. Do toho unavený, starý ženský hlas četl. Vážně a důstojně. Vtipné, naprosté ptákoviny. Nebyly to Alzheimerovské bludy. Velmi nečekané spojení. Lidé 60+ jsou automaticky zařazeni a z normálně myslící a konající společnosti vyřazeni. Znám to taky. Nepřekážejte s vozíky, když se opodál probíráte zbožím v akci. Chovejte se tak, jak se to od vás čeká. Lehce zmateně. Aby bylo nad čím kroutit hlavou.

Roste prý počet lidí nad 65 let. Ale nešedivějí. Na ulicích jsou šedovlasí většinou jen muži, ženy ne moc často. Jednou mě pouštěla sednout paní mnohem starší než já (nekulhám, ani už nechodím o berlích). Prostě jen proto, že nosím své šedé vlasy. Ona si je barvila, což bylo stejně viditelné jako ta moje šeď.

Asi před půl rokem se mě jedna slečna ptala, jestli umím SMS. Asi jsem vypadala udiveně, protože hned dodala, že „oni už nemají tu jemnou motoriku“ čímž, podle výrazu jemná motorika sebe zařadila asi mezi pedagogy a mne tedy na chvíli vyřadila z kategorie důchodců.Ano, umím SMS a preferuji predikci textu. Styděla jsem se za ni. Nikdy bych se nikoho takhle nezeptala. Umím i číst, psát a počítat. Čtu ale většinou anglicky, pokud se to bere jako čtení. Zvládla jsem vysokou školu, technickou chemii, kam lidi nechodí kvůli snadno dosažitelnému titulu. Pod šedými vlasy mám šedou kůru mozkovou. A je nás víc. Nejsme šedá masa. Chovejte se k nám, prosím, slušně. Tak, jak byste chtěli, aby se chovali ostatní k vám. Nepodceňujte. Nic víc není třeba. Očistilo by to a ozdravilo komunikaci. A prospělo všem.

Z rozhovoru Petra Spáleného v Reflexu: “Ale já si rozumím s lidmi vůbec, a se ženami zvláště. Nejlepší pokec je ale se starýma ženskýma, ty jsou často vtipný.” . Já si myslím, že to já jsem taky. Že tak trochu mluví tady I o mně.

Takže vážně a zpět k věci:

„ … Zdá se, že vládní akce nejsou vedeny žádnou dlouhodobou vizí. Jde prostě jen o vylepšení rozpočtu. Premiér Nečas vysvětlil, že důchodci se do vládního hledáčku dostali jednoduše proto, že je jich hodně. Zhruba 40 procent výdajů státního rozpočtu tvoří sociální výdaje, především právě důchody. … Zmrazením důchodů by si rozpočet příští rok podle Kalouska polepšil o 12 miliard, v roce 2014 o dvojnásobek. Ekonomičtí ministři se minulou středu shodli, že stačí, když penze porostou pomaleji. … “ Respekt 11/2012, 12.3. - 18.3.2012, Zmrazit a vydělat, Logika škrtů české vlády se hledá obtížně, str.26

 

„ … Důchody se budou zvyšovat mnohem pomaleji. Při dnešních číslech se penzista s důchodem 10 tisíc měsíčně bude na snižování schodku rozpočtu dočasně podílet ročně zhruba sumou 2500 korun, a během tří let, kdy má toto opatření platit, tak přijde o relativně značnou sumu. Mluvíme přitom o více než dvou milionech lidí, kteří za svého života odvedli státu nemalé peníze a mnozí si už ve svém věku přivydělávat nemohou. …

Vláda se jistě neztotožňuje s nešťastným výrokem vystresované vládní poslankyně, že „senioři se přizpůsobí“, neboť jsou na nízkou úroveň navyklí. …

Faktem je, že už samotný úřední jazyk, jímž se mluví o penzijním systému, odhaluje jeho hlubší problém. Občané sice platí „důchodové pojištění“, ale penze dostávají z kapitoly „sociální dávky“ . To působí dost nelogicky a podporuje to tendenci vlád s penzijními stamiliardami občas „kouzlit“. Například vláda Václava Klause v devadesátých letech neměla problém přebytek z vybraného „důchodového pojištění“ použít na běžné výdaje. Následující vlády přerozdělovaly peníze od bohatých plátců (pozdějších důchodců) k penzistům, kteří do systému odvedli méně, v rozsahu, jejž dokonce odmítl Ústavní soud. Valorizaci penzí přitom politici zhusta prezentovali jako „dárek“ té či oné vládní garnitury důchodcům, a nikoli jako uznání nároků důchodců na férové a „nepolitické“ plnění z pojištění. … “ Respekt 20/2012, 14.- 20.5.2012, Luděk Niedermayer: Penzisté na ráně. Snižovat valoritaci důchodů, přestože země není v recesi, je nerozumné, str.23

...Plánovači NASA už mluví o jednosměrných cestách důchodců-vědců na Mars. Ti by tam dožili jako první kolonisté, aniž by usilovali o návrat na Zemi. Celý projekt letu na rudou planetu by se tak zlevnil o desítky miliard dolarů a zájemců o zvláštní expedici je kupodivu dost. … Na druhé straně se stárnutí populace nevyhne ani Čína, jejiž současný vzestup se vinou politiky jednoho dítěte za pár desetiletí změní v nezadržitelný úpadek.“ Ekonom č.15/2014, článek Starý skvělý svět, Josef Pravec, str.22-23

Ty cesty na Mars jsou vhodné jen pro velmi omezený počet lidí. Nejsou řešením problému financování českých důchodů. Teoreticky by bylo možné:

  • Zvýšit počet vyslaných při stejné vzdálenosti, tj letu na Mars. Vzdělání je pro tento účel klíčové. Jak pro samotné rozhodnutí podstoupit cestu, tak pro to, aby se nenadělalo v těch kosmických lodích víc škody než užitku. A byl ten drahý let vůbec k něčemu. Už slyším, jak by vzhledem k tzv. politické korektnosti bylo těžké něco takového vůbec propagovat. Elitářství atp. Bylo by to drahé, nikdo by asi nedokázal vyčíslit, oč dražší než stávající financování důchodů.
  • Zvýšit počet vyslaných ještě více a zkrátit vzdálenosti. Třeba ne na Mars, třeba jen letadlem, lodí, vlakem, pěšky … To by taky narazilo na odpor. K tomu nikoho nepřinutíte. Někdo chce být kontrolor hygieny telefonních sluchátek, někdo referent, někdo holič, … Tady a teď.

To jsem si jen tak zablbla.

Ono to asi žádné rozumné řešení nemá. V systému, kde se financují důchody průběžně. Když už to tak nějací nemnozí, zřejmě experti, nastavili. Ne jako ekonomické, ale jako politické rozhodnutí. Nedomyšleně nastavili. To je vždycky riziko při rozhodování několika expertů. Jejich rozhodování lze snadněji zvrátit, potlačit, … Případně jedny experty nahradit jinými, snáze ovlivnitelnými. Když je jich málo, není jejich nahrazení tak vidět. U veřejné diskuze by to tak snadno nešlo. Někdo z množství lidí by určitě upozornil na to, že když se peníze neodkládají na to, na co jsou určeny, ale spotřebovávají se na jiné účely, není to spravedlivé. To přinejmenším. A tohle by nešlo smést, na to by někdo zareagoval, … Taková námitka by asi nezapadla.

Místo toho se přebytky příjmů a výdajů vždycky stačily zkrmit, rozfofrovat nebo rozkrást. A až nebude z čeho penze platit, prostě se to nějak zašmodrchá, nikdo moc nemá ty důchodce rád, ujídají ze společného hrnku, kterému se už ucho utrhlo a je pro všechny malý, měly by se o ně postarat děti a kdo je nemá, má smůlu … Důchodci tohle nezavinili. Oni ty peníze v rozpočtu nerozdělovali. Ani všechny nebyly použity k tomu, aby financovaly jejich rozmařilý život předdůchodový i důchodový. To jen teď se na ně sveze hněv. Ne vlády, ale důchodci jsou vinni.

Člověk by řekl, že se z toho vezme poučení. Penzijní reforma byla opět bez diskuze. Časově omezená doba na rozhodnutí pro lidi nad 35 let. A potom rozhodnutí, které nelze změnit. Po celou dobu (až dalších cca 35 let pro ty 35 leté). Ve světě, kde se mění všechno. Podle toho to také dopadlo, další vláda penzijní reformu zrušila. Teď je klid, ale tiká to, tiká.

Takže zpět na čtverec 1, back to square one, jak říká jeden pěkný anglický idiom. Ať na ten Mars letí jen ti důchodci-vědci. Jako průkopníci. To snad elitářství není. Nikdo moc neví, s jakými problémy se tam můžou setkat. Ať si tam tedy letí. Ono to vyžaduje odvahu, úsilí a čas.

Nepropadejte panice.

Autor: Pokorná Mirka | úterý 4.11.2014 14:34 | karma článku: 39,04 | přečteno: 5612x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.