Fáze 1: Cena pořád stejná. Mění se jen kvalita. Klesá. Postupně, skoro nepozorovaně.
V té souvislosti mě vždycky udivuje, proč je nerafinovaný cukr dražší než rafinovaně bílý. Jednak se na rafinaci spotřebuje méně energie, jednak je v kilogramu takového výrobku méně cukru a více balastu. A měli by jste ho tedy použít víc než toho rafinovaného.(Předpokládám, že balast nesladí tolik jako cukr). A výroba cukru je energeticky náročná. Nevšimla jsem si, že by na balení jakéhokoli nerafinovaného cukru bylo uvedeno složení. Když je to tedy tak zdraví prospěšné (proč? Snad jen proto, že je tam méně cukru. Ale tohoto nerafinovaného cukru musítre použít více. Pokud, jak uvedeno výše, balast nesladí stejně jako cukr.
Fáze 2: Potom se, postupnými kroky, provázenými boji o plochu popsanou informacemi, velikost písmen apod., dojde k povinnosti deklarovat složení výrobku na jeho obalu.
Čím menší písmo, tím hůře čitelné. 1,5 mm je čitelné velmi těžko, zvláště pro seniory. Lupu na nákupním vozíku má, pokud vím, jen DM drogerie.
A tehdy se ukáže, že ve výrobku jsou kůže, tzv.separát (to si najděte, pokud nevíte. Obrací se mi žaludek už jen při té představě). Kdysi, v dobách socializmu, byly v uzeninách drobné pevné kousky, chrupky, snad i kosti. Teď už nejsou. Důvody mě napadají dva. A.Do směsi se nedávají. B. Pokrok nezastavíš. Mletí je dokonalejší. Pokud by platilo B., není důvod to publikovat a rozpatlávat).
Fáze 3: Potom se objeví podstatně (třeba 2x) dražší výrobek. Ale je kvalitní. Tvrdí výrobce. Nekupuju moc často uzeniny. Zdaleka nejen proto, že údajně druhotně zpracované maso (uzené, paštiky a podobně) je rizikový faktor pro vznik cukrovky 2.typu.
A tak mě zarazilo nedávno, když jsem viděla inzerovat párky bez éček. Párky, ve kterých je 80% masa (taky vás asi napadne, kolik ho tam bylo dřív). Na vážených uzeninách, které jsou v tzv.akci, jsem složení nenašla. Nedávno jsem si koupila jakousi Císařskou šunku. Byla vodově lesklá. A když jsem rozbalila (zevnitř nepropustný) papír, byla uvnitř lesklá loužička vody, o průměru asi 1 cm. Voda trvanlivost nezvyšuje. Takže další zdražení může být proto, že výrobek bude obsahovat méně vody. Dostanete za vyšší cenu ne tak namočenou uzeninu.
Jak jsem se probírala starými časopisy, našla jsem asi 2 roky starý článek od české studentky v Německu (Göttingen). Tam byly běžně k dostáni uzeniny s obsahem 95% masa. Cena biovýrobků o 10-15 % vyšší než běžných výrobků.
Pokud získáte výměnným obchodem nějakou potravinu domácí výroby, rozumí se samo sebou, že je kvalitní. Bez přirážky. Jinak ji prodáte jen jednou, teď a naposledy. A navíc získáte skrytou, účinnou a nepříjemnou pověst. A jsme zpět u té definice kvality, viz výše.