Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět včerejška

Že je rodina bez prostředků, člověk střídá jedno zaměstnání za druhým, to není ani dneska nic tak nezvyklého. Tedy pro ty, kdo odešli / byli vyhozeni / jejich podnik se (z různých důvodů) položil / … a museli si tedy hledat práci, dnes nejčastěji pracovní poměr na dobu určitout (3 / 6 / 12 měsíců).

Nezvyklá je jen možnost začít něco z fleku, nemít na to výuční list, maturitní vysvědčení nebo diplom. Moci to dělat u známé firmy, vydělat si tím a vyniknout v tom. Mám pocit, že kapitalizmus přišel do této země v době, kdy už byla dlouho a nevratně zaslíbena byrokracii. A všelikému dokumentování, tedy papírovému prokazování skutečností jasných (a třeba mnohokrát předtím již státnímu úřadu prokázaných) i ještě skrytých a neprokázaných. Nebo papírově nedokazatelných, ale cenných. Třeba talentu. Nedovedu si představit, že by se tady usídlovali utečenci, podobně jako v USA:

  • Bez patřičného vzdělání, specializace a praxe. Nebo bez patřičných dokumentů o jejich nabytí. Pro cizince soudním tlumočníkem přeložených. A možná ještě notářem (nověji lze i na poště) ověřených. Případně neuškodí testík ze znalostí (sarcasm).
  • Bez prokázané znalosti jazyka. Podle mé zkušenosti ani certifikáty SERR, dost nešťastná zkratka pro Společný evropský referenční rámec, často nikdo nebere v úvahu. Raději si vás prozkouší. Ústně a třeba i písemně. Takové podmínkové věty jsou oblíbeným chytákem (a propadákem). Často se u nás vyžadují znalosti, které by daly zabrat i rodilým mluvčím.
  • Někdo zaujal něčím originálním, slovně i činností. A začal s tím v 42 letech. (Napadají mě otázky, které kladou personalistky: Co jste dělal před tím? Tady vám zaměstnání nenavazuje. Co ta pauza? Co jste dělal mezitím? Proč jste odešel z té firmy?

Titul jsem si, bez dovolení, vypůjčila od titulu knihy Stefana Zweiga. A protože jsem ho navíc nevrátila, tak jsem ho vlastně ukradla. Kniha je výborná. Vlastním. Koupenou, nevypůjčenou, neukradenou.

“ … Celé čtyři roky strávil ve francouzských zajateckých táborech, a když se vrátil domů, otec byl mrtev, rodina bez prostředků a Salomon střídal jedno zaměstnání za druhým. Jednou si dal do Vossische Zeitung inzerát: 'Právník podává informace o daních v sajdkáře svého motocyklu. Proč se nepotěšit z jízdy krásnou krajinou a přitom nezískat informace, jak ušetřit peníze?' . Tento inzerát rozhodl o jeho dalším osudu: upoutal pozornost lidí z propagačního oddělení Ullsteinova tiskového koncernu a Salomonovi získal zbrusu novou práci. Roku 1927 se poprvé setkal s fotografií a byl jí rázem okouzlen.Své první reportážní snímky dělal v roce 1928 v soudní síni během velkého hrdelního Kranzova procesu. Kameru měl schovanou v aktovce s dírou pro objektiv. Za tyhle snímky pak dostal od Ullsteinů sumu ve výši čtyř měsíčních platů, a nejen to: stal se rázem fotografickou hvězdou. Bylo mu téměř dvaačtyřicet, když konečně našel své životní poslání ... “

Jednoho dne v roce 1930, kdy začínala mezinárodní mírová konference, ministr zahraničních věcí Francie Aristide Briand radil svým kolegům, aby počkali s jednáním, pokud se nedostaví Erich Salomon. 'Co je to za konferenci, kterou nefotografuje Salomon? ' řekl. 'Lidé nebudou věřit, že naše zasedání je důležité.' Ministr sice žertoval, ale do značné míry měl pravdu. V té době už Salomon fotografoval všechna významná jednání politiků … ; vnikal dokonce na tajná zasedání, a pokud se mu nepodařilo dostat se dovnitř, fotografoval přes skla oken. Vysloužil si přízvisko 'le roi des indiscrets' - král indiskrétností ... “

„ … Jeho nejslavnější fotografie vznikaly v letech 1928-1932. V roce 1929 si ho pozval do Spojených států sám král tehdejšího tisku Hearst, jehož Salomonova práce okouzlila natolik, že pro každého ze svých padesáti fotoreportérů objednal kameru Ermanox. Výsledek ho zdrtil. Netušil, že kamera sama nestačí, že rozhodující je člověk, který je za ní ... “

Řeč je o Erichu Salomonovi (1886-1944), fotografovi. A asi, soudě podle předchozího, zajímavém člověku.Vystudoval práva. Skončil v plynové komoře v Osvětimi.

Nejen o něm si můžete přečíst v knize Daniely Mrázkové, Příběh fotografie, Mladá fronta 1985.

Vyšla nákladem 30 000 výtisků, cena vázaného výtisku 105 Kčs!!! Každému vybranému autorovi jsou věnované 2 str., tedy obvykle 4 fotografie plus doprovodný text. Kniha má 272 stran vč. rejstříku. Možná by se dala najít v antikvariátě. Vřele doporučuji. Kromě fotografií se lze setkat se spoustou zajímavých životních osudů. S jiným pohledem na historii 20.století. Nejen Evropy, ale i USA, méně Asie a Afriky.

Narazila jsem tu třeba na fotografii ze svatby ve Střední Asii, v některé z neruských republik bývalého Sovětského svazu. Pod obrazem Lenina u stolu s razítky sedí žena, vedle stojí muž; a mezi nimi, v jakémsi vyšívaném plášti, stojí cosi/kdosi, z něhož je vidět jen ruka s prstenem. Protože se tam píše, že středoasijské ženy ”… odkládaly parandži, závoje z koňských žíní, jež po staletí zakrývaly jejich postavy i tváře ….”, soudím,že to je nevěsta v parandži. A jak jsem si ověřila ve Slovníku spisovné češtiny, žíně je tuhý vlas v ocase a hřívě koně. Pokud měl zakrývat celé tělo, byl asi spíš z ocasu. No, není to povzbuzující, strávit celý pobyt na veřejnosti pod tuhými chlupy z koňského ocasu? Navíc při představě, s čím vším se ocas stýkal?

 

Autor: Pokorná Mirka | pondělí 23.6.2014 14:46 | karma článku: 6,89 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.