Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trochu jiná pohádka_11. Jak Králík k naběhlé tváři přišel

Králík přemýšlí, čím se živit. Napadaly ho různé snad blbosti, snad jen nepraktické blázniviny. Pokračuje, snad to k něčemu kloudnému povede. Už konečně.

Králík tedy zaběhl kus dál. Do Zahrady povalečů. To jméno bylo trochu provokativní, ale nebylo myšleno pejorativně. Možná to jméno někoho odradilo, aby tam vůbec vstoupil. Ale kdo to zkusil, nelitoval. Prostě jste si našli svůj důlek, zalehli, povalovali se, užívali si sluníčka a hebké trávy. Těch důlků, travnatých, tam byla spousta. A zahrada byla tak různorodá, že si každý našel zákoutí s důlkem pro sebe. Tady se mohlo spokojeně ležet a odpočívat. Sem ARMR nechodili, protože odtud jednou utekli. Sami. Když provokovali. A králíci na to zareagovali tak, že se k nim obrátili zády. A nehýbali se, nevydávali žádne zvuky, jen napřaženou pravou přední packou (tou, která se uvažovala na očipování), ukazovali na východ ze zahrady. Na další provokace nereagovali. Zůstali tiší a nehybní. ARMR to vzdali. Někdo je (jako) zavolal, naskákali do vozítek a odjeli. Nebo spíš ujeli. Bylo to všechno v tichu, ale ARMR na to nevzpomínali rádi. Už proto, že si s tím nevěděli rady a do zahrady už raději nechodili. Tak se z toho stalo něco jako místo azylu. Jako měli lidé ve středověku kostely a univerzity, kde byli chráněni před zásahem světské moci, tak byla tahle zahrada místem azylu.

Ve skutečnosti se ta zahrada jmenovala Důmyslná zahrada. To pochází asi ze staročeského do- a myslet, protože byla vskutku domyšlená. Byla totiž založena už kdysi dávno, ve 14.století, Králíkovými předky. Říkalo se, že otcem myšlenky byl Guillaume de Machaut, sekretář Jana Lucemburského. Původně vycházela, jako asi všechny zahrady té doby, z představ, jak asi vypadal biblický ráj. Jako udržovaná divočina. Později se upravoval podle dobové módy. Ale travnaté povalovací důlky, podle kterých se zahradě neoficiálně říkalo, vznikly až později. Byly opravdu domyšlené tak, že se v nich nehromadily bobky. Důmyslný kanalizační systém je odváděl. Splachovala je vlastně dešťová voda a celý systém byl pravidelně kontrolován, aby zůstal průchodný. Zahrada byla přes celkovou devastaci okolí udržovaná a bylo to oblíbené místo na schůzky, pikniky a procházky.

I teď, bylo kolem poledne, byla zahrada plná. Důlky byly obklopené piknikovými koši. Okolo nich polehávali králíci, zřejmě něco jako střední vrstva, která nemusela zařezávat od nevidím do nevidím. Bylo tam příjemně. Mohli jste tam ležet v pelíšku, v krásné měkoučké trávě. Králík chtěl domyslet to, o čem se mu zdálo v noci. Než to zapomene. Udělal si raději pár poznámek. Ty kurzy. Zpět k nim.

Teď ho napadlo úžasné De arte dubitandi (O umění pochybovat), a především De arte disputandi (O umění rozvažovat, disputovat, vědecky o něčem pojednávat). Vzpomněl si totiž na to, jak četl v jedné knize o Castelliovi a Kalvínovi. To ho už tehdy zaujalo. Knihu četl česky, protože nebyla do jeho jazyka přeložená. Prostě se nečekalo, že by to zaujalo tolik lidí, aby to stálo za překlad. A taky pozor, nebezpečné myšlenky! To byl možná hlavní důvod.

A protože bylo okolo poledne, do soumraku času dost, rozhodl se, že první lekci uskuteční hned dnes. Vyběhl ven z parku a hned u brány napsal velkými písmeny D RT DSPTND, nebo, pokud by tam zavítal někdo odjinud, taky obyčejně De Arte Disputandi. Asi něco jako O umění učeně se hádat. Nebyl si jist, jestli se v latině v názvech psala velká písmena, tak to napsal po anglickém způsobu. Za chvíli k němu přistoupil nějaký asi zběhlý student, protože rozuměl latinskému nápisu. Ale byl příliš mladý (aby už dokončil studia) a příliš chudě oblečený (aby už užil materiálních plodů vzdělání, pokud nějaké jsou). A student mu řekl Špinavý umění disputovat. I obyčejně diskutovat. Králík si myslel, že hned zavede diskuzi a předvede kolemjdoucím, jak obratně se dá diskutovat. A hned využil potenciálního žáka, jednoho z prvních klientů. Ale mladík ještě dodal Kdybys měl sílu, nemusel bys diskutovat. Ani učeně disputovat. A takovou mu natáhl, že mu otekla tvář. Skoro okamžitě. A poté nevzrušeně, beze spěchu, odešel. Od té doby si Králík dával pozor, s kým mluví. Nebo spíš kdo proti němu stojí. Ale myšlenek na ty kurzy se nevzdal. Jen je domýšlel. To, co předvedl, bylo trochu naivní. A možná bylo dobře, že ta rána byla tak silná a padla hned na začátku jeho kariéry.

 

Pokračování příště. To be continued.

Autor: Pokorná Mirka | pátek 13.6.2014 10:40 | karma článku: 5,20 | přečteno: 158x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.