Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trochu jiná pohádka_7. Na králičím trhu

Králík se ocitne na Zelném trhu a objevuje barvy, vůně a chutě, o kterých doteď nevěděl. Netušil, co všechno existuje. Dříve měl vybrané lahůdky. Vybrané se jim říkalo proto, že mu je někdo vybral. On už je dostal přebrané a zpracované. Teď je výběr na něm. Je mnohem širší. 

Vyběhl do kopce (pořád do kopce, za chvíli si nohy odrovná). Byl tam Zelný trh. Ale nebyl v Brně, kde je opravdu Zelný trh. Tohle byl ještě zajímavější trh. Především tam bylo mnohem víc místa. Neparkovala tam totiž žádná auta. Byla tam ale podobně krásná kašna, jako je Parnas. Byl to vysoký kámen, monolit (doslova, obě části z řečtiny: monos=jediný, lithos= kámen), jako maják. S mnoha otvory, ohlazený, jak po něm voda tekla.

Když vyběhl úzkou uličkou, pohled, který se mu otevřel, byl pestrý, krásný a proměnlivý. A voňavý. Spousta stánků, jak je znáte z trhu, milé děti, ale všude prodávali a nakupovali jen králíci. Prodávalo se hlavně to, co králíci rádi: mrkev a zelí. Ale k tomu bylo na hromádkách koření k mrkvi a zelí, byly tu kopy kmínu, kopru, koriandru, saturejka horská, krásný keřík, i sušená v papírových pytlících, estragon. Byl tam i libeček, zvaný ''magíčko'' nebo, to si nevymýšlím, ''vopich''. V krásných květináčích byla vystavená bazalka a citronová meduňka. A spousta dalšího koření.

Uprostřed trhu byl velký záhon s mateřídouškou, na kterém se pohodlně rozvalovalo a pochrupovalo pár králíků. Vonělo to tu nádherně. Snad  králící nezničí tu vůni tím, že záhon pobobkují.

Sušené houby, různé druhy. Taky se tam prodávalo to, co se vařilo s kroupami: brambory, cibule a česnek. Na pultech byly, podobně  jako ve starých obchodech, kousky dřeva s hřebíkem, co se na něj napichovaly účtenky. Pár králíků v zástěrách, za ušima tužky, aby je měli po ruce při účtování. A k tomu nad krámky byly jako girlandy navěšené recepty na jídlo. Tady si každý mohl utrhnout jaký chtěl recept a odnést si ho. A že těch receptů bylo! Kuchyně byla zvlášť vynalézavá na zelná jídla, asi často kromě zelí a brambor toho moc k jídlu nebylo. To už to tak bývá. Placky, zelné knedlíky, mrkvance, Polévka zelňačka s houbama, mrkvouka (to se tak někde, milé děti, říká, mě říkala má teta od Skutče Ďouče, ďouče, co z tebe vyroste. A vidíte, nic dobrého). Saláty z červeného zelí s česnekem, z bílého zelí s koprem, s křenem, Výborný salát ze zelí, cibule a jablek, kořeněný drceným kmínem. Ten já znám taky, je moc dobrej.

Dokonce tu někdo prodával mrkvovou marmeládu, podle středověkého receptu.  A mrkvový dort, podle receptu z Listu paní a dívek z roku 1926; aspoň  to tvrdila cedule.

Trh sám byl do kopce a nahoře mu vévodil (kdyby tedy vévodové prodávali zelí) mohutný králík, opásaný zeleno-bíle pruhovanou, zářivě čistou a naškrobenou zástěrou. Před ním byly dva veliké sudy, na nich dočista vydrbané prkénko na krájení a na něm kupa kysaného zelí. Kdo chtěl, přišel, nabral trochu a ochutnal. Kdo chtěl, i opakovaně (Jestli někde, tak mor se rozšíří odtud, říkal si Králík, když viděl, jak si králíci olízli packy a nabrali si znovu). Ale pohled to byl krásný.  I tady byly recepty na jídla z kysaného zelí: polívka couračka, kysané zelí s hříbky, zelný houbovec, zelňáky.

Králík taková jídla nikdy nejedl. Dávali mu jídla, která obyčejní králíci neznali. Byl, možná úmyslně, hýčkán. Aby byl závislý na dvořanech (a šéfech dvorního personálu). Celé té vlivné skupině osob, závislých na Králíkovi a taky na sobě navzájem, se říkalo kamarila. Králík sice znal zelí, ale taky jedl hlemýždě (nic moc, milé děti, jedla jsem je), Znal červené, zelené i bílé zelí (jak jsem se právě dívala do knihy Kuchařské suroviny a přísady, říká se mu holandské. Je křehké a pevné, doporučované na syrový salát). Jedl spoustu různých delikates, které králové i králíci jedí, protože jim to sloužící předkládají. Nebo protože jim to chutná. Nebo protože už na nic jiného v pokladně nezbývá. Nebo aby bylo vidět, že na to mají. Nebo ze spousty jiných důvodů. 

Králík si řekl, že až si najde nějaké bydlení, určitě to bude byt. S velkou terasou a se spoustou bylinek.  Na dům zatím asi nebude mít peníze. A Skinny Spiny se postará, aby se ke svým penězům moc rychle nedostal. Pokud mu tedy nějaké peníze vůbec ještě zbyly.

V dobách války, tedy i nedostatku potravin, se jí, co je. Britové za války vypracovali studii co jíst, aby to pokrylo základní potřeby v dobách nouze. A vyšlo jim zelí, brambory a cibule. To asi tzv.lid věděl už dávno, protože tohle bylo snad dostupné většinu času. Pokud si řeknete Z nouze ctnost, asi nemáte pravdu. Tohle je celkem snadno dostupné a na pěstování asi i nenáročné. A pokud nejste z rodu šlechtického, nějací vaši, různě vzdálení, předkové, nic moc jiného nejedli.

Ten trh byl tak krásný a pestrý, že by to vystihl jen hodně velký obraz. Nebo menší obraz s postranními přívěsky detailů. Něco jako oltář. To je vidět, že jsem nikdy nemalovala, když mám takovéhle představy. Zkuste zavřít oči, můžete si představit, že držíte v ruce citronovou meduňku a list mnete mezi prsty. Já jsem si živě představovala vůně a barvy. A u těch rozvalujících se králíků obrazy Pietera Brueghela st.

 

Pokračování příště. To be continued.

Autor: Pokorná Mirka | úterý 13.5.2014 16:43 | karma článku: 6,38 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.