Fotka by stačila/20. Vylučování není nikdy dost

12. 04. 2014 14:12:01
Ono to snad nikdy nepřestane; po církvích novodobé církve, politické strany. Jen ty vnější znaky se liší. Ornáty jsou civilní, žádná Sixtinská kaple při volbě, žádný barevný kouř. I když kouř tu taky hraje roli.

Politické strany, novodobá to církev

U nás v letech 1948-1989 hlavně KSČ. Protože se členstvím byly spojené výhody (většina členů byla organizována a schůzovala na pracovištích), poptávka byla vyšší než nabídka. Proto si strana mohla vybírat a taky vybírala. Mluvím o poměrech v průmyslu, kde byl poměr THP (technicko-hospodářští pracovníci, SŠ a VŠ) a dělníků udržován na nějaké hodnotě, aby se neztratila převaha dělnické třídy. Protože technici měli velký zájem, kvůli vyhlídkám na postup. Vstup nebyl snadný, aspoň ne pro tzv.THP. V roce 1989 byl počet členů KSČ 1,7 milionů; shodují se na tom různé zdroje na Internetu (možná jen proto, že všechny čerpají z jednoho pramene). Kolem roku 2013 se odhadoval počet členů KSČM, nástupnické organizace KSČ, na 50 000. Jako v církvi, ani v KSČ ženy nezaujímaly významné místo.

  • Zájemci o členství museli mít (myslím) dva ručitele. Nabídka členství, kterou vyhlédnutému přednesl člen strany, měla váhu. Po přihlášce byl možná nějaký pohovor, nevím, nebyla jsem nikdy členem žádné strany. Poté následovala kandidatura, myslím dva roky. Poté přijetí. Neloajalita trestána vyloučením, což znamenalo značné existenční ohrožení. Vzpomínám, jaké pobavení ve firmě, kde jsem tehdy pracovala, vzbudilo, když po dvouleté kandidatuře byl přijat za člena KSČ jeden kolega; nějak těsně po 17.listopadu 1989. Byl silně v rozpacích. Přijetí nebo odmítnutí, obojí bylo značně riskantní vzhledem k nejistotě, kam půjde vývoj.
  • Stranické prověrky se lišily od církevních v tom, že byly systematické. Probíráni byli všichni členové, nejen ti, kdo nějak vyčnívali. Ale i skrytí potenciální vyčnívači. Nedávno jsem zaslechla, že při stranických čistkách po roce 1968 bylo vyloučeno 70 000 – 300 000 členů (KSČ to asi ví, ale nepoví; tahle přesnost je úžasná). A následovalo Poučení z krizového vývoje. Něco jako rozhřešení?
  • Vylučování ze strany bylo cosi jako exkomunikace, jen vnější obřad nebyl tak spektakulární. Zádné svíce, odtrhávání výložek, facka před nastoupenou jednotkou. Ale následky návratu do řad nestraníků byly bolestivé, dá se říct, že vyloučený straník byl na tom existenčně a kariérně hůř než nestraník.
  • Ostatní politické strany: Tak, jak postupně KSČ přestala a církev přestává být spojená se státem, a tedy se světskou mocí, nevyskytují se ani spektakulární exkomunikace. A nejsou oddělovány velké a malé exkomunikace. Jde prostě vždycky o vyloučení, tj. návrat mezi lid, ztrátu privilegií, které strana poskytuje. Ale politické strany vylučují. Nevidím dovnitř, nechci spekulovat. Zvenku to vypadá na něco podobného církevní herezi (kacířství), tj. člen trvá na stanovách strany nebo člen porušuje stanovy strany. Jak kdy. Obojí je vyloučeníhodné.

Vylučování skupinové, t.j. skupiny jako celku

Po roce 1968 existovalo i tzv.komplexní hodnocení zaměstnanců. Nevím, jestli byli nějací zaměstnanci vyňati. V mém okolí o nikom takovém nevím. Záleželo to asi hodně na prověřujících. A jejich pravověrnosti/krvelačnosti. Opakovaly se (myslím) po 2 letech, kdy se zjišťovaly změny proti předešlému stavu. Někteří si potom ani neškrtli. Když jsem měla jednu sestru od roku 1969 v Německu (ne v tom dobrém) a druhá emigrovala do USA v roce 1988, nedostala jsem se ani na služební cestu do Frankfurtu (am Main).

Nevím, nakolik se lišilo tohle komplexní hodnocení od stranických prověrek.

Tak mě napadá, jestli média dnes nepředkládají případy k odsouzení. A veřejnost neplní podobnou funkci, jakou Církevní rada v případu Barucha Spinozy, tj. usnese se a schválí, aby byl hrdina publikovaného případu dán v klatbu a vyloučen. Nepoužívá se sice termín exkomunikace, ale zato (obecně) slovo komunikace velmi často. Nebo se nepoužívá a jedná se: posílá se za dveře, nemluví se s, přestane se mluvit, když se dotyčná osoba blíží, ... Presumpce neviny jakoby neexistovala. Zato spekulace ano a dá se tím asi slušně vydělávat. Zaráží mně třeba štvanice na pana Kramného.

Jste vyloučeni prostě jen proto, že patříte k nějaké skupině. Bez ohledu na vaši individuální vinu. Jste klasifikováni a vyloučeni, ještě než se projevíte. Někdy nemusíte ani chodit, stačí poslat fotografii. Zajímavé je, proč je tak důležité přikládat k životopisům fotografie. A to se neúčastníte konkurzu na královnu krásy. Opět – nemusíte to udělat, ale pokud práci chcete, asi to uděláte. Jindy přijdete, poprvé a naposledy, o berlích, jako Rom,... Už se nevylučuje do ghett.

Je to tedy PŘED-sudek neboli zaujatý stereotyp.

Pokud jste mladí a zdraví, asi nevíte, o čem je řeč.

Vlastně je jednodušší, aby se skupiny poštvaly proti sobě. Nebo si to vyřídily uvnitř.

Pokračování příště. To be continued.

Autor: Pokorná Mirka | sobota 12.4.2014 14:12 | karma článku: 3.86 | přečteno: 168x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 229 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 697
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,... Prošla jsem pár místy a profesemi. Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně. Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...