Tohle jsou jen takové tipy, abyste zkusili najít a uvařit. Ta krásná čeština!
- Následující recepty jsou z knihy Bavor Rodovský z Hustiřan: Kuchařství, to jest knížka o rozličných krmích (1591). Vystudovala jsem chemii, tohle byl alchymista, tedy kolega. Mám recepty, ale nikdy jsem ta jídla nedělala. Zdají se mi opulentní:
Pečeně beránková, jenž slove Salus cordis (Blaho srdce)
Kaše pro hlavu prostá
Varmuže z vaječníka (vaječný svítek, nikoli vaječník)
Kaše, kteráž slove ze mhly, takto má dělána býti
Bábu dobrou kdo chce udělati
Šišky šestinedělkám aneb těm, kteříž krev pouštějí
- Tyhle recepty jsou z Krkonošské kuchařky:
Ouhrabky (napadá mě, jak by se vařily (nebo spíš připravovaly Outěžky))
Brdlajs (B, nikoli P)
Hladká Ančka (polévka, dělala jsem nějakou svou variantu s houbama, v Krkonošské kuchařce jsou recepty bez hub)
Kočičí svarba (hrách a kroupy)
Kočičí tanec (čočka a kroupy)
Chundelka
Herbáuná poliuka
Rozcuchaná nevěsta (moje teta z východních Čech říkala neujesta)
Skořicová omáčka (u té mám poznámku Chutnala všem)
Zmrazky. Tak říkala moje matka bramboráku. Když se těsto nalilo na pánev, okraje opravdu vypadaly jako zmrzlé
A na závěr pěkné staré české slovo Přehrštle (ne přehršle).
A tak mě napadá, že nějaká kuchařka pro důchodce by nebyla marná. Kdysi v časopise My 65 (myslím, že vycházelo ještě My 66, My 67), byly tipy, jak levně strávit večer za 3 kčs.