Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RETRO: Zmizelé domy, hry, sladkosti ... a vůbec.

Neprofesionální příspěvek k historii všedního dne.  Tentokrát z K.Varů, ulice I.P.Pavlova. Tam, kde dnes stojí Thermal.

Tehdy ještě Thermal neexistoval ...

 

Padesátá léta.

Dva domy v Karlových Varech, kde jsme bydleli v letech 1954-1957, jsou zbořené. Oba byly v centru:

Jeden, Damhirsh, asi čtyřpatrový, naproti kolonádě, Ondřejská 6. Tam teď nic nestojí. Dům byl obrácený zadní části do skály, kde byla jeskyně a v ní spousta starých něměckých pohlednic. Nevím, odkud pocházely a komu patřily. Ale my děti jsme s oblibou do zakázané jeskyně chodily a hledaly tam zajímavosti, třeba zrovna ty pohledy.

Druhý v I.P.Pavlova myslím č. 20, asi naproti můstku přes řeku u Thermalu. Měl dvůr taky do skály. A my bydleli v bytě nad průjezdem do dvora.

Chodila jsem do školy, která byla někdy v 60.letech zbořena. V centru Karlových Varů. V domě, který byl taky zbořen. V době, kdy jsme z Varů už odešli, takže nás nikdo nevystěhovával. Teď v těch místech stojí hotel Thermal ... 

Velká část ulice I.P.Pavlova zhruba začínala naproti hlavní poště, na druhém břehu Teplé, asi v místech dnešního velkolepě stísněného nájezdu do hotelu Thermal. A končila v místech rozdvojení silnice - bývalý Městský národní výbor (dnes obchodní dům) a Policie, mezi nimi budova Městské knihovny. 

O této části, mezi školou J.A.Komenského a secesním hotelem Alice (ten byl krásně a asi i nákladně opraven asi rok předtím, než byl stržen), se na www.turistika cz říká: "Po uvolnění staveniště (1966-1967) ..." Tenhle eufemismus znamená, že byla zbořena spousta budov, počínaje onou školou, přes Dům armády (nepamatuji přesný název), obchody, obytné domy i ten krásný, už dříve zmíněný secesní hotel Alice. Až k rozcestí u Policie.

Do školy J.A.Komenského jsem 3 roky chodila. Pamatuji jako novinku rovné rohlíky, které se prodávaly přímo ve škole na chodbě, poblíž schodů. Stály 40 haléřů kus a po chodbách krásně voněly. V první třídě jsem začali psát tužkou, komu to šlo, přešel na pero. To bylo ocelové perko zasazené do násadky. V Čítance byly veršíky: " Alenko stůj,/ auto houká,/ na něm v pytli bílá mouka./ Auto mouku rozváží/ z velikého nádraží." Nebo: " Máma má maso./ My máme mísu./ Dáme maso do mísy./ Ó, my se máme." Nebo tak nějak. Přesně nepamatuji. Varianta lidová, socialistická: " My máme maso./ Sovětský Svaz má mísu./ Dáme maso do mísy./ Ó, my se máme."  Učil nás hodný pan učitel Vlk (už tehdy jeden z mála učitelů), který hrál na harmoniku. Vzorní žáci se s ním za odměnu vyfotografovali. Dnes mi to připomíná Karla Poláčka, Bylo nás pět. Asi proto, že spousta zvyků, jako třeba focení loajálních, přetrvávala: " Na tom dvoře nás jednou vyfotografoval pan Potůček. Fotografoval ty, co se dobře učí a dávají pozor. Ti také seděli v první řadě, pan učitel seděl uprostřed a přespolní zající stáli a koukali se."

Tehdy byla náboženská výchova nepovinná a já na ni chodila. Byla hned po vyučování a kdo měl hlad, mohl si sednout do zadních lavic a při vyučování jíst. To se nám hrozně líbilo... Dostávali jsme svaté obrázky. Jednou jsem šla ze školy a na zábradlí před školou se houpalo několik spolužáků. Na dotaz, co jsme brali, jsem jim důležitě ukázala obrázek v sešitku. Bůh nemá počátku ani konce. To jsme si kreslili jako kolečko. Vysmáli se mi; na mém obrázku byl začátek i konec vidět.

V Domě armády promítali filmy pro děti (myslím, že za 1 Kčs, tehdy tedy korunu československou), jeden pán s brašnou přes rameno chtěl ukázat, kde jsou sklepy. Odmítla jsem a doma byla pochválená - chodil tam tehdy jakýsi pán, který měl moc rád malé děti; až tak, že byl pedofil. Televize tehdy ještě nevysílala. A slovo pedofil se neužívalo.

Jinak jsme lítali venku celý den. Pokud jsme zrovna nebyli ve škole nebo nepomáhali doma. Šmejdili jsme po okolí, skákali panáka a přes švihadlo, hráli na schovávanou, rvali jsme se, házeli po sobě kamením a fackovali se. Divím se, že jsme to přežili (relativně) ve zdraví.

Venku jsme nebyli oblečení jinak než v tričku a teplákách dole na gumičku. Na nohou kecky, v zimě tzv. mrazovky (kotníčkové boty, asi filcové). Když bylo chladněji, svetr (doma pletený) a bunda. Žádné mikiny. Ve dvoře, který byl ohraničen skalnatou zdí, jsme našli karbidku a svítili jsme si. Je mi záhadou, kde se tam vzala a kde se vzal ten karbid a jak jsme se k tomu my jako děti (tehdy cca 7-9 let) dostali. A nikomu se nic nestalo.

Doprava nebyla zdaleka tak intenzivní jako dnes. Občas motorka (mnohem víc než dnes) a občas auto. Auto v rodině bylo spíš vyjímkou, zdaleka ne pravidlem jako dnes.

Za 3 Kčs jsem si kupovala Esíčka v jednom z obchodů. Taky jsme chodili nakupovat k rodičům Věry Šplíchalové, do cukrárny, asi v místech dnešního kina Čas; mejdlíčka, vybledlých barev (myslím, že růžové a světle modré) a fialky (bonbony, které občas někde zahlédnu prodávat) tehdy za 1 Kčs 10 deka. Bonbony byly ve skleněných boxech, na sebe postavených, s víčky. Prodavačky v bílé zástěře, s bílou čelenkou ve vlasech,  je nabíraly plechovou lopatkou a vážily na váze značky van Berkel. Balené bonbony nebyly; aspoň myslím. 

A na tyhle trosky se mi, milé děti, scvrkly (publikovatelné) vzpomínky na 3 roky, kdy jsme tu bydleli.

Je to už dávno, ale věřte nebo ne, dinosauři už tu dávno nebyli.

 

Autor: Pokorná Mirka | středa 23.5.2012 13:33 | karma článku: 14,93 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.